Friday, April 24, 2015

Piebilde: kā SIA Latectus piešķir atlaides

Tātad 2013. gadā SIA Latectus paaugstināja dzīvokļu cenas Tīnūžu šosejā 9. Kas notika ar pircējiem, kas vēlējās iegādāties dzīvokļus par paaugstinātajām cenām 2014. gadā. Lūk, ko raksta kāds no viņiem:

„Par cik neuzticos nevienai bankai izņemot SWEDBANK, kur arī paņēmu kredītu, man nācās taisīt vērtējumu, jo SEB bankas vērtējumam SWEDBANK neuzticējās. Vērtētājs novērtēja dzīvokli lētāk nekā tas bija izlikts pārdošanā, lai arī starpība bija neliela, bet tomēr LATECTUS ņēma šo starpību vērā pie dzīvokļa pārdošanas un gala cena bija mazāka. Sanāca uzreiz iepirkt jaunās mēbeles.”

Tātad SIA Latectus – SEB mātes meitas noteiktā pārdošanas cena bija augstāka par neatkarīga vērtētāja noteikto tirgus cenu. SIA Latectus cenu samazināja, jo tā neatbilda tirgus cenai. Tie, kas neatkarīgu vērtējumu neveica, pārmaksāja. Vai šāda cenas „samazināšana” ir uzskatāma par atlaidi?   Protams, ka nē. Dzīvoklis tika pārdots par tirgus cenu atbilstoši sertificēta speciālista vērtējumam. Un arī tas nav akmenī kalts. Ja neatkarīgajam vērtētājam būtu zināmi slēpto defektu patiesie apmēri, pirkšanas cena izrādītos tirgus cenai neatbilstoša.

Bet SIA Latectus ar to ir pamaz. SIA Latectus bāž visus pircējus vienā maisā, jo viņu nekvalificētie apgalvojumi attiecas arī uz 2013. gada pircējiem. Šie pircēji var diet un gavilēt. Pēc SIA Latectus loģikas šie pircēji pašiem nezinot ir ieguvuši dubultatlaidi.  Pirmo atlaidi par neatbilstību tirgus cenai un tad vēl atlaidi, kas vienāda ar atlikušo cenas paaugstinājuma daļu. Un tas ir noticis retrospektīvi.


Vienkāršoti tas būtu tā:  kantoris „Ragi un nagi”  pārdod preces par 10 eiro. Daļa preces ir bojāta – ne tikai saskrambāta, bet iekšpusē arī sapuvusi. Pēc nedēļas šis kantoris izdomā, ka derētu cenu paaugstināt līdz 15 eiro. Pilsonis Bērziņš par cenas paaugstināšanu neko nav dzirdējis un vēlas preci iegādāties, bet saka, ka viņa kaimiņš par šādu preci dotu ne vairāk kā 14 eiro. Kā nekā prece ir saskrambāta un kaimiņš ir profesionāls vērtētājs. Kantoris saka: „Labi, labam klientam nekā nav žēl, dosim jums atlaidi 1 eiro, bet pērciet! Laba manta. Mēs pat preci iesaiņosim un samaksu par to neprasīsim.” Pilsonis Bērziņš piekrīt un kļūst par laimīgu preces īpašnieku. Kantoris „Nagi un ragi” noklusē, ka prece ir ne tikai saskrambāta, bet arī daļēji sapuvusi. Tomēr publiski izplata paziņojumu:  visi pircēji,  kas iegādājās preci pirms pilsoņa Bērziņa ir ieguvuši 5 eiro atlaidi. Mēs esam godīgi, atbildīgi, profesionāli, kompetenti un visādi citādi cienījami korporatīvie pilsoņi. Ticiet mums un godājiet mūs! 

No comments:

Post a Comment