Saturday, March 14, 2015

Tīnūžu šoseja 9: SIA RBSSKALS Serviss – cēlais Robins Huds vai lielceļa laupītājs?

No 2015.gada janvāra SIA RBSSKALS Serviss ir sācis iekasēt „Uzkrājumus plānotiem nākamo periodu remontdarbiem”. Dzīvokļu īpašnieki nav lēmuši ne par remontdarbiem,  ne uzkrājumiem. Tāpēc jautājam SIA RBSSKALS Serviss, uz kāda pamata  SIA RBSSKALS Serviss ik mēnesi vēlas iekasēt aptuveni 460 EUR.

Kā parasti, SIA RBSSKALS Serviss skaidrojums ir dziļas kompetences piesātināts. SIA RBSSKALS Serviss atsaucas uz  MK noteikumiem Nr.1014 „Kārtība, kādā aprēķināma maksa par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu”. Šie noteikumi attiecas uz privatizētām valsts vai pašvaldības mājām, kurās nav iecelts pārvaldnieks.  

Izskatās, ka SIA RBSSKLAS Serviss ir uzņēmies savdabīgu  Robina Huda lomu –  pasludinājis dzīvojamo māju Tīnūžu šosejā 9 par privatizētu objektu, iecēlis sevi par vietēja mēroga šerifu un tagad iekasē ikmēneša nodevu. 

Tā gan nav likumīga prakse.  Dzīvojamā māja Tīnūžu šosejā 9 nekad nav bijusi privatizācijas objekts. Un konkrētajā  gadījumā attiecības starp pārvaldnieku un dzīvokļu īpašniekiem regulē speciālie likumi, tas ir, Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums un Dzīvokļa īpašuma likums un no tiem atvasinātie MK noteikumi, kā arī vispārējās civiltiesiskās normas. Attiecīgi tikai dzīvokļu īpašniekiem ir tiesības lemt  par jebkādiem uzkrājumiem, to pamatotību,  apmēru un iekasēšanas kārtību.


Robins Huds ir folklorizējies kā pozitīvs tēls.  Bet, ja raugās no likuma viedokļa, viņš bija lielceļa laupītājs. 

No comments:

Post a Comment