Friday, July 18, 2014

SIA Latectus tiesiskā rūpe par jaunajiem pircējiem

SIA Latectus 2014. gadā ir izdevies pārdot vairākus dzīvokļus Tīnūžu šosejā 9. Jaunajos pirkuma līgumos ir parādījies interesants punkts:

„Parakstot šo Pirkuma līgumu, Pircējs apliecina, ka tam ir zināms, ka Nekustamajā īpašumā Nr 1 [ar to domāts dzīvoklis] tā ekspluatācijas laikā var atklāties slēpti defekti un/vai trūkumi, kas var pasliktināt tā tehnisko un/vai vizuālo stāvokli, kā arī apņemas nākotnē šajā sakarā neizvirzīt nekādas materiāla un/vai cita rakstura prasības un/vai pretenzijas pret Pārdevēju.”

Šis līguma noteikums pārkāpj būtiskas patērētāju tiesību aizsardzības likuma (PTAL) normas. Nu, piemēram, tās, kas skar līguma taisnīgumu un līgumslēdzējpušu vienlīdzību. Pārdevējs ir izvirzījis pircējam prasības, pats neuzņemoties nekādu atbildību. Šāds līgums nav slēgts uz pušu vienlīdzības principiem:
3. panta 2.punkts : „2) nav ievērots līgumslēdzēju pušu vienlīdzības princips un līguma noteikumi ir netaisnīgi";

Līgumam nav pievienota nekāda konkrēta  informācija par defektiem un trūkumiem (slēptiem vai acīmredzamiem) un nav raksturots, kā izpaudīsies nekustamā īpašuma pasliktināšanās. Tas ir rupjš PTAL likuma 3. panta 3. punkta pārkāpums: „3) nav nodrošināta iespēja saņemt vispusīgu un pilnīgu informāciju par preci vai pakalpojumu vai preces vai pakalpojuma cenu.”

Apņemšanās neizvirzīt nekādas prasības pret pārdevēju  faktiski nozīmē atteikšanos no patērētāja tiesībām. Atbilstoši PTAL 6. panta 11 punktam, šāds līguma noteikums ir netaisnīgs un nav spēkā.

Pircējam atliek šo līgumu parakstīt, īpaši  neiedziļinoties, un problēmu gadījumā, pircēja uzvara lietā ir garantēta. Acīmredzot, SIA Latectus vienkārši ļoti vēlas palīdzēt tiem jaunajiem pircējiem, kas atklās slēptos defektus, bet tomēr nekavēsies apstrīdēt acīmredzamus likuma pārkāpumus.

No comments:

Post a Comment