Friday, June 6, 2014

Juris Biršs: stikla māja Ikšķilē un stikla kalns Rīgā


Kad svešinieki Ikšķilē meklē māju Tīnūžu šosejā 9, tad vietējie pārjautā, vai ar to ir domāta stikla māja. Tādu nosaukumu ēka izpelnījusies, pateicoties tās stiklotajai fasādes daļai.

Un par stikla kalnu zina pat Antiņš. Tā dēvē arī Latvijas Nacionālo bibliotēku, kas slejas Daugavas kreisajā krastā. Šodien tā nodota ekspluatācijā, bet inženierzinātņu doktors Juris Biršs sūkstās, ka to projektējuši studenti, jo izvēlētie apdares materiāli neatbilst Latvijas klimata apstākļiem: http://apollo.tvnet.lv/zinas/gaismas-pils-jau-driz-izskatisoties-neglita/654920. Stikla kalnu vajadzēs pucēt ik pēc pāris mēnešiem, lai tas nekļūtu par kaunu traipu Rīgas panorāmā.

Juris Biršs ir apskatījis arī stikla māju Ikšķilē un izteicis savu vērtējumu par to, jo īpaši par ēkas jumta remontdarbiem. Viņa spriedums 2013. gada septembrī bija gana strikts: problēmas ar jumta caurteci būs jau pēc gada, remontdarbus vajadzēs atkārtot. Ar pucēšanu nebūs līdzēts. 2014. gada maija beigās uz jumta paveras šādas ainas:




Uz jumta veidojas dažāda izmēra un formas gaisa burbuļi: tie plešas platumā un stiepjas garumā no dažiem decimetriem līdz pat metram un vairāk. Tie atrauj uzkausētā bitumena slāni no jumta pamatnes un aug augumā. Šīs problēmas pamatcēlonis ir jumta konstrukcijā esošais mitrums, par ko bažījas Juris Biršs.

Tagad šis mitrums izgaro, tvaiki laužas uz āru un „uzpūš" no jauna uzkausēto bitumena slāni gluži kā vecas zaptes burkas vāku. Pēc laika bitumena hidroizolācijas membrāna pārsprāgs, un ūdens aprites cikls caur jumta konstrukciju sāksies no jauna. Gluži kā 4. klases dabas zinību mācību grāmatā.

Ir pagājuši 8-9 mēneši kopš jumta remontdarbu pabeigšanas Ikšķiles stikla mājā, un Juris Biršs ir kļūdījies. Šoreiz viņas prognozes piepildās 3-4 mēnešus agrāk.

Līdzīgi kā stikla kalnu Rīgā, arī stikla māju Ikšķilē laikam ir projektējuši un tagad arī remontējuši studenti, ja ticam Jura Birša teiktajam. Tāpēc sāksim jaunu rakstu sēriju ar nosaukumu  „Ziņas no jumta: kā ir un kā jābūt”, (Kā ir un kā jābūt) lai uzzinātu, ko studenti ir sadarījuši un ko būtu vajadzējis darīt, lai jumta caurteces risku mazinātu vai novērstu.

No comments:

Post a Comment