Saturday, May 3, 2014

Zied ievas Ikšķilē, Tīnūžu šosejā 9: kas jāzina potenciālajiem dzīvokļu pircējiem


Zied ievas. Pavasaris ir atmodas laiks ne tikai dabā, bet arī nekustamo īpašumu tirgū. Piemēram, Terēze no Arco Real Estate izlikusi savu ģīmetni ar tālruņa numuru uz mūsu mājas fasādes un tā mudina ar viņu sazināties, lai iegādātos šeit dzīvokļus ar plašām terasēm. Interneta sludinājumos Arco Real Estate un citi aģenti slavē ēkas priekšrocības.

Smukas bildes, skaisti teksti. Jācer, ka dabā viss ir tāpat un pārdevēji ievēro vismaz  Latvijas nekustamo īpašumu darījumu asociācijas biedru ētikas kodeksu (LANĪDA) http://www.lanida.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=53&Itemid=360&lang=lv.

Cita starpā tas paredz, ka  „LANĪDA biedri, reklamējot savus pakalpojumus, nenorāda nepatiesu vai maldinošu informāciju plašsaziņas līdzekļos.” un „Piedaloties lēmumu pieņemšanā jautājumos, kas saistīti ar klientu interesēm (sagatavojot dokumentus vai pieņemot lēmumu), LANĪDA biedri sniedz klientam objektīvu, pilnīgu un drošu informāciju par darījumu”.

Nav šaubu, ka LANĪDA biedri neaizmirst pateikt potenciālajiem dzīvokļu pircējiem Tīnūžu šosejā 9 vismaz šādas lietas:
1)    Ēkā Tīnūžu šosejā 9 nevienam dzīvoklim vairs nav terases.
2)    Bijušās terases ir pārvērstas par jumtu.
3)    Veicot remontu, uz jumta ir uzkausēta viena ruļļveida bitumena kārta.
4)    Remonts neatbilst jumta seguma materiāla ražotāja ieklāšanas un ekspluatācijas prasībām:
a.    ražotājs paredz konkrēto materiālu izmantot divslāņu sistēmā, bet faktiski ir uzkausēts tikai viens slānis;
b.    jumta pamatne ir nelīdzena, uz tās krājas peļķes – ūdens uzkrāšanās vietās kausējuma šuves ir pakļautas sasalšanas un atkušanas cikliem un paaugstinātam šuvju atlīmēšanās riskam;
c.    ražotājs paredz, ka pat pa pareizi ieklātu šāda materiāla jumta segumu nevar staigāt biežāk par 2 x mēnesī (un tikai tehnisko ietaišu apskatei), bet apsaimniekotājs ikdienā staigā pa tā atsevišķām daļām, lai piekļūtu gāzes apkures katlam, kas izvietots 4. stāvā;
d.    jumta konstrukcijā ir mitrums, kas uzkrājies no jumta caurtecēm 2012. un 2013. gadā. Pašreiz  jumtā saurbto aeratori darbības rādiuss ir 1 m. Tie nespēj izvadīt šo mitrumu. Būtu vajadzīgi 1000 aeratori un jumts/bijušās terases (1000 m2) tiktu pārvērsti par plastmasas sēņu mežu;
e. jumta pieslēgums pie parapeta vertikālās sienas ir tikai kādi 15 cm, kaut arī vajadzīgais augstums ir 25-30 cm, lai sniegs nevarētu bojāt parapetu vertikālās sienas;
f. šāda jumta virsma nav noturīga pret tauku un organisko šķīdinātāju iedarbību, un to nedrīkst pakļaut karstuma iedarbībai, kas pārsniedz 40⁰C (cepameļļu nelejiet, desas necepiet).

Ražotājs šādam jumtam nedod nekādas garantijas, par šāda jumta izmantošanu  terases vajadzībām nevar būt ne runas. Sīkāk par ražotāja norādījumiem šādu jumtu projektēšanā, seguma ieklāšanā un ekspluatēšanā skatīt šeit: http://www.tstn.ru/upload/iblock/432/43241554ebc93425a483ae62d0e95db9.pdf

5)    Ēkas ārsienu apdare ir bojāta un krāsa nolobās. Viens no šī defekta cēloņiem ir nepareizi izbūvēti parapeti, kas novada nokrišņu ūdeni uz sienām, nevis uz jumta.

6)    Ēkas balkonu balsti rūsē un balkonu pārsedzes bojājas, balkonu grīdas flīzes atdalās. Viens no šo defektu cēloņiem ir aukstuma tilti, kas izraisa sasalšanu un atkušanu balkonu konstrukcijās. 

Šie un citi defekti skar kopīpašumā esošo īpašumu (kas ietilpst kopīpašumā skatīt Dzīvokļa īpašuma likuma 4. pantā http://likumi.lv/doc.php?id=221382 un Civillikumā http://likumi.lv/doc.php?id=225418). Tas nozīmē, ka neatkarīgi no tā, kurā ēkas stāvā  atrodas pircēja noskatītais  un pārdevēja reklamētais dzīvoklis, agrāk vai vēlāk pircējam nāksies šķirties no ievērojamas naudas summas, lai šos kopīpašuma defektus novērstu.

Tāpēc pirms dzīvokļa iegādes pārliecinieties, ka pārdevējs un tā aģenti ir snieguši jums atklātu un objektīvu informāciju. 

No comments:

Post a Comment