Thursday, May 8, 2014

Gatavojamies 10. maija atvērto durvju dienām Tīnūžu šosejā 9 – šoreiz Arco Real Estate izpildījumā

Arco Real Estate sludina, ka pārdod dzīvokļus ēkā „ar centralizētu gāzes apkuri, elektrību, pilsētas ūdeni un kanalizāciju. Teritorija ap ēku ir labiekārtota, apzaļumota un var ērti novietot automašīnu.”

Balta patiesība. Kā nekā 21. gadsimts – ēkā ir pat elektrība un ūdens, ģenerators pašam nav jādarbina, malka nav jāskalda un ūdens no akas nav jānes. Bet pajautāsim pārdevējiem to, ko nepasaka sludinājums. Nu, piemēram, par pāris klasiskajām tēmām, proti, dzīvokļu pārdošanu, cenu un ēkas stāvokli.
1. Cik ilgi dzīvokļi jau ir pārdošanā?
2. Cik liela ir pircēju interese un cik dzīvokļus ir izdevies pārdot pēdējā gadā?
3. Vai iepriekšējie pircēji ir apmierināti? Vai dzīvokļus kaut kādā veidā neapgrūtina tiesvedība?
4. Kāpēc pēdējā gada laikā dzīvokļu cena ir pieaugusi vairāk nekā par 10-15%?
5. Vai pēdējā laikā ir veikti kādi būtiski uzlabojumi, kas attaisno cenas pieaugumu?
6. Kāds ir ēkas vispārējais tehniskais stāvoklis?
7. Kādā stāvoklī ir ēkas jumts?
8. Vai ēkas ekspluatācijas laikā kopš 2008. gadā ēkā ir notikušas kādas būtiskas avārijas? Kādas bija to sekas? Vai to cēloņi ir novērsti? Vai avārijas var atkārtoties?
9. Kas izraisa ēkas fasādes, pamatu apdares, balkona metāla balstu, flīžu grīdu  un pārsegumu bojāšanos?
10. Vai šie defekti ir kosmētiski un to novēršanai pietiek, piemēram, ar pārkrāsošanu, flīžu pārlīmēšanu utml?
11. Vai par šo defektu novēršanu būs jāmaksā atsevišķu dzīvokļu īpašniekiem vai visiem ēkas kopīpašniekiem? Cik tas aptuveni varētu maksāt?
12. Vai varat piedāvāt atlaidi, lai kompensētu šo defektu novēršanu, ņemot vērā, ka dzīvokļu pārdošanas cena pēdējā gada laikā ir ievērojami pieaugusi, bet ēka ir turpinājusi bojāties?
13. Vai pašsreizējie ēkas kopīpašnieki jau ir paredzējuši veikt kādus būtiskus remontdarbus, kuru izmaksas attieksies uz jaunajiem dzīvokļu īpašniekiem? Vai par tiem ir lēmusi kopsapulce?
14. Kāda ir dzeramā ūdens kvalitāte dzīvokļos? Vai ir bijušas un tuvākajā laikā ir sagaidāmas problēmas ar ūdens kvalitāti?
15. Vai ēkas apsaimniekotājs regulāri veic ēkas inženiertīklu, tostarp kanalizācijas un ūdens apgādes sistēmas pārbaudes? Vai ūdens patēriņa skaitītāji  ir mainīti?
16. Kādas ir atsevišķu dzīvokļu īpašnieku iespējas ietekmēt lēmumu pieņemšanu par kopīpašumu (jumtu, fasādēm, ūdensapgādi utml.), ņemot vērā, ka pārdevējam un lielākajam kopīpašniekam SIA Latectus ir 50% balsstiesības?
17. Vai pirms dzīvokļa iegādes būtu lietderīgi saņemt neatkarīga būvniecības eksperta atzinumu par ēkas tehnisko stāvokli?
18. Ja atbildes uz šiem jautājumiem potenciālo pircēju apmierina, tad neaizmirstiet uzdot pēdējo jautājumu: „What else can go wrong?” Jautājiet latviski, un tad tas varētu skanēt aptuveni šādi: „Ko vēl jūs man neesat pastāstījuši?”

No comments:

Post a Comment