Monday, September 15, 2014

Inženiertehniskās domāšanas graudi un praktiskās darbības sēnalas SIA Latectus un SIA Ductus izpildījumā

2014. gada augusta beigās notika kārtējā jumta caurtece (skatīt šeit). 6 dienas pēc  caurteces SIA BPT, kas Tīnūžu šosejā 9 pārstāv SIA Latectus intereses, un SIA Ductus, faktiskais jumta remontdarbu veicējs, ierodas dzīvoklī aplūkot caurteces sekas – mitrums jau ir daļēji uzsūcies, bet foto ir uzņemti.
Pāris dienas iepriekš SIA Latectus būvinženieris Armands Simsons un SIA Ductus darbu vadītājs Ēvalds uz jumta spriež par caurteču cēloņiem. Vispirms apbrīnosim šo spriedumu teorētisko dziļumu un tad fotogrāfijās parādīsim to praktisko seklumu. Būs arī jumta materiāla ražotāja viedoklis par patiesajiem problēmu cēloņiem un to novēršanu.

Latectus un Co domā, ka nokrišņu ūdens caur parapetu jumtiņiem pa parapeta iekšējo sienu nokļūst ZEM jaunā hidroizolācijas materiāla, izveido burbuļus ar ūdens ieslēgumu virs vecās hidroizolācijas un tad caur jumta seguma slāņiem iekļūst iekštelpās. Tam gan nav nekādu praktisku pierādījumu. Un nav skaidrs:
Kādai gan jābūt spraugai parapetu jumtiņā, lai vairāki litri ūdens varētu ieplūst parapetā?
Kāpēc ūdens burbuļi hidroizolācijas segumā veidojas un ūdens vietām tek cauri jumtam 6 m attālumā no parapeta sienas, bet citā vietā 1 m attālumā?
Kāpēc pirms caurteces uz jumta izveidojās gaisa burbuļi jau 3-4 mēnešus iepriekš?
Kā ūdens var izsūkties cauri vecajam hidroizolācijas slānim, kuru kvalitāti „garantēja” SIA Latectus un Co, pretēji ražotāja norādījumiem ieklājot tikai vienu jaunu slāni?
Kāpēc identiski parapeta jumtiņi ir tik neidentiski ūdenscaurlaidīgi?
Kāpēc netika reaģēts uz sūdzībām par gaisa burbuļiem un bija jāgaida 3-4 mēneši, jauna jumta caurtece un dzīvokļu applūšana?

Teoritizēšanas praktiskās izpausmes ir šādas:

Selektīvi ar silikonu un nezināmas izcelsmes ķiti apsmērēti parapetu margu balsti.


Ķites nepietika vai arī ir nolemts turpināt eksperimentu:  tecēs vai netecēs – te ķitēsim, bet tur neķitēsim.


Gaisa burbuļi zem hidroizolācijas nav likvidēti, ne uz jumta virsmas, ne vertikālajos pieslēgumos



Ražotāja remontdarbu tehnoloģija nav ievērota: ielāpa malas nesniedzas 10 mm pāri bojātai daļa, ielāps nav pareizi atgriezts un apstrādāts.



Materiāla ražotāja problēmu skaidrojums un to novēršanas instrukcija:






No comments:

Post a Comment