Sunday, October 13, 2013

Kā no ruberoīda jumta aug plastmasas sēnes jeb kā amatieri cenšas slēpt būvnormatīvu pārkāpumus

Mutiski konsultējoties ar sertificētu būvniecības ekspertu, noskaidrojam, ka jumta siltumizolācijas konstrukcija neatbilst Latvijas būvnormatīvam LBN 002-01 „Ēku norobežojošo konstrukciju siltumtehnika”. Jumta ārējā virsma un dzīvokļa griestu temperatūra atšķiras un siltumizolācijas slānī pastāvīgi veidojas kondensāts. Kondensātam nav iespēju izplūst,  jo siltumizolācijas slānis netiek ventilēts.  Kondensāta tvaiku izlaušanās caur jumta hidroizolācijas slāni un flīžu segumu ir izraisījusi jumta un terases bojājumus, kas savukārt rada nokrišņu caurplūdes.

Jumta remonta projekts un tāme ir īsta nekompetences paraugstunda Latectus, BPT un Ductus izpildījumā. Vienkārši runājot, vārošam ūdens katlam tiek uzlīmēts vāks, cerot, ka tvaiki kaut kādā veidā kaut kur pazudīs un vāks turēsies, kā uzlīmēts. Bet elementārā fizika saka, ka nekas nekur nepazūd. Kondensāts turpinās veidoties un tvaiku veidā centīsies izlauzties uz augšu. Katla vāks, tas ir,  uzkausētais ruberoīda  slānis, tiks noplēsts vai saplēsts. Tā kā ruberoīds ir uzkausēts nekvalitatīvi uz neizlīdzinātas virsmas, sākumā nepiekausētājās vietās, visticamāk,  veidosies gaisa burbuļi.  Un tad atkal sāksies viss no gala – nokrišņu caurplūdes, bojāti griesti, remonta izdevumi etc.

Bet kāpēc tās sēnes (aeratori) ir parādījušās tik kuplā skaitā? Varbūt tās kaut kā glābj nenovēršamo? Uz mūsu terases 38 m2  tagad ir izauguši veseli 7 aeratori. Remontdarbu tāmē uz 98 m2 bija paredzēts tikai 1 aerators.  Katra aeratora izmaksas ar darbu ir kādi 15 Ls. Ņemot vērā, kā Latectus cieti turas pie katra santīma un uz mūsu nelielās terasītes vien ir papildus iztērēti kādi 100 Ls, tad ar dāsnumu šim sēņu skaitam nav nekāda sakara. Laikam  „profesionāļi” būs apjautuši, ka fiziku nevarēs piemānīt, bet vēl tomēr cer aizmālēt kādam acis. Tomēr viņu cerības ir veltas. Daži caurumi ar aeratoriem nevar aizstāt ventilācijas sistēmu, kurā vesels ventilācijas eju tīkls gādā par kondensāta izvadīšanu caur vienu normatīvos paredzētu aeratoru uz katriem 70-100 m2.  Turklāt, piebakstot jumtu ar nevajadzīgiem aeratoriem, tiek pavisam sabojāta ideja par terasi – esam ieguvuši NEIZMANTOJAMU jumtu ar šķēršļu joslām. Neko tādu mēs neiegādājāmies.

No comments:

Post a Comment